Najlepsze ciacho marchewkowe ever!!!

Mam dzisiaj dla Was prawdziwą petardę. Ciasto marchewkowe, które po prostu rozpływa się w ustach. Jest aromatyczne, wilgotne, miękkie i co najważniejsze…PRZEPYSZNE. 

Dobra, nie mówię już nic więcej, bo wiem, że kilka osób czekało dosyć długo na ten przepis, po prostu go wrzucam.

Wypróbuj koniecznie!

 

SKŁADNIKI NA CIASTO

Podane składniki są odpowiednie do okrągłej blaszki o średnicy 27 cm.

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego lub z oleju orzechów włoskich
  • 4 jajka, roztrzepane
  • 2 szklania posiekanych orzechów włoskich
  • 2 szklanki startej na średnich oczkach marchewki

No dobra, to zabieramy się za zrobienie ciasta. Pamiętaj, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

Zacznij od przygotowania wszystkich przypraw i orzechów włoskich.

W jednym naczyniu wymieszaj składniki suche: mąkę pszenną, cukier, sól, proszek, sodę i wszystkie przyprawy. A następnie przesiej.

 

W drugim naczyniu roztrzep jajka z olejem (np. rózgą kuchenną).

Połącz zawartość obu naczyń, dodaj marchewkę, orzechy i wymieszaj łyżką.

 

 

 

Formę o średnicy 27 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy wyłóż ciasto i wyrównaj.

 

Piecz w temperaturze 175ºC przez 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudź w formie, następnie wyjmij i wystudź na kratce.

Kiedy ciasto wystygnie, przekrój je na pół. O tak:

 

 

SKŁADNIKI NA KREM

  • 4 opakowania serka Philadelphia, w temperaturze pokojowej
  • 160 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 2 szklanki cukru pudru, przesianego
  • 2 łyżeczki ekstraktu lub pasty z wanilii

To teraz szybciutko robimy krem i za dosłownie chwileczkę będziemy pałaszować najlepsze ciacho marchewkowe na świecie.

Masło, cukier i wanilię ucieramy do otrzymania puszystej i jasnej masy maślanej. Uprzedzam, że chwilke to trwa. Za pierwszym razem myślałam, że w ogóle mi się to nie uda. Na szczęście zupełnie niepotrzebnie. Następnie dodajemy serek kremowy, w czterech turach, cały czas ucierając.

 

No i już naprawdę końcówka. Połową kremu przełóż ciasto, resztę rozsmaruj na górze.

Teraz ciasto możesz ozdobić orzechami włoskimi i delikatnie oprószyć cynamonem.

Smacznego!

A tak to ciacho wyglądało na imprezie roczkowej Julka:

 

5 thoughts on “Najlepsze ciacho marchewkowe ever!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *