Przepis na fantastyczną tartę z kalafiora

Nie będę się długo rozpisywać, bo tej tarty naprawdę nie trzeba polecać. JEST FANTASTYCZNA! Zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli zrobisz ją choć raz, uwierz mi, że widząc następnym razem kalafiora w sklepie, nie pomyślisz o niczym innym, tylko o tym, żeby dokupić resztę składników i zrobić ją ponownie. Zatem częstujcie się przepisem, Kochani. Smacznego 🙂

SKŁADNIKI:

NA CIASTO:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • około 130 gram masła wyjętego z lodówki
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli

NA FARSZ

  • duży kalafior (kilogramowy lub ciut większy)
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 gram)
  • 1 duża cebula
  • około półtorej szklanki tartego żółtego sera (a potem jeszcze trochę do posypania tarty)
  • 3 łyżeczki ostrej musztardy (ja dałam chrzanową Prymatu)
  • oliwa z oliwek
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy

No to do dzieła!

Zaczynamy od zagniecenia ciasta z wcześniej podanych składników.

Z ciasta robimy kulę (będzie nam potem łatwiej wałkować w kształt koła), przykrywamy je folią, a następnie wkładamy do lodówki na około 30 minut.

W międzyczasie zabieramy się za przygotowanie kalafiora. Najpierw trzeba go pokroić w różyczki i umyć. Następnie wykładamy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Oprószamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek. Kalafiora pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni Celcjusza, co jakiś czas mieszając. Po przestudzeniu, kroimy go na drobne kawałki.

Czas na przygotowanie cebuli. Kroimy ją w piórka i karmelizujemy na patelni dodając oliwę z oliwek. Dobrze jest dodać sól, gdyż dzięki niej cebula nam szybciej zmięknie. Smażymy do momentu aż cebula będzie złota.

Teraz sos. Dokładnie mieszamy ze sobą: serek mascarpone, śmietanę, tarty ser, jajka, gałkę muszkatołową, sól i pieprz w proporcjach podanych powyżej.

Powinno nam wyjść coś takiego:

Zabieramy się teraz za przygotowanie formy do pieczenia. Formę do tarty smarujemy masłem, a następnie posypujemy bułką tartą.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Najwygodniej jest to zrobić wkładając ciasto między dwa arkusze papieru do pieczenia. Nastepnie wykładamy ciastem formę.

Cisato smarujemy musztardą.

Wykładamy najpierw całą cebulę potem upieczonego i pokrojonego kalafiora.

Przygotowanym wcześniej sosem, polewamy naszego kalafiora.

Całość posypujemy startym serem żółtym.

Pieczemy naszą tartę około 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni.

I voila!

 

 

Źródło: Ulubioneprzepisy.com

 

2 thoughts on “Przepis na fantastyczną tartę z kalafiora

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *