Kiedy w wakacje wrzuciłam tutaj zdjęcie tego ciacha, część z Was zapytała mnie od razu o przepis. A że ciacho odkryłam w Kafeterii w Gołdapi, następnego dnia poszłam tam znowu i znowu poprosiłam o ten sernik i o…przepis na niego. A że właściciele są przemili, mega profesjonalni i pomocni, oczywiście poratowali mnie tym przepisem.
Sernik jest nieziemski. Jeden z najpyszniejszych jakie kiedykolwiek jadłam. Jest bardzo delikatny i rozpływa się w ustach. Kilka osób, które nim częstowałam stwierdziło, że smakiem przypomina im trochę ptasie mleczko. I rzeczywiście tak jest. No może nie jest tylko tak słodkie, ale to akurat jego wielki plus.
To co, lecimy z przepisem?
SKŁADNIKI
NA SPÓD:
- 60 g ryżu preparowanego (albo Kangusów- tych płatków śniadaniowych)
- 125 g gorzkiej czekolady
- 60 g masła
NA MASĘ Z RICOTTY:
- 500 g serka ricotta
- 500 ml śmietany kremówki (30%)
- 200 g białej czekolady
- 20 g żelatyny
- 50 ml wody
DO DEKORACJI:
- 100g mlecznej czekolady
- 25 g masła
- 3 łyżki śmietany kremówki 30%
- (ewentualnie) 2 batoniki Kinder Country
WYKON
Zaczynamy od rozpuszczenia masła i czekolady (połamanej na kawałki) w kąpieli wodnej.
Następnie wsypujemy ryż i mieszamy aż do momentu gdy wszystkie ziarenka ryżu będą pokryte masą czekoladową.
Tak przygotowaną masę wykładamy na dno tortownicy o średnicy 22 cm i lekko dociskając wyrównujemy wierzch. Wkładamy do lodówki na około godzinę.
Teraz zabieramy się za zrobienie masy z ricotty. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy i przekładamy do miski.
Żelatynę rozpuszczamy w mniej więcej 50 ml wrzątku. Pamietaj, żeby co jakiś czas ją mieszać, żeby nie zgęstniała. W momencie dodawania jej do masy musi być płynna. W przeciwnym razie potem w całym serniku będą takie jakby gluty.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, co kilkanaście sekund mieszając i sprawdzając jej konsystencję.
Teraz czas na naszego głównego bohatera, czyli serek ricotta. Musi on być w temperaturze pokojowej. Zabieramy się za jego miksowanie, w trakcie którego stopniowo dodajemy płynną czekoladę oraz żelatynę.
Następnie ubitą śmietankę łączymy z serkiem.
Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na schłodzony spód czekoladowy z ryżem.
Zostaje nam już tylko wygładzenie powierzchni i wstawienie tak przygotowanego ciasta do lodówki na godzinę.
Po wyjęciu z lodówki, sernik możemy udekorować czekoladą (rozpuszczoną w kąpieli wodnej i wymieszaną z masłem i kremówką), którą polewamy schłodzony sernik. Jeśli natomiast chcecie, żeby sernik był mniej słodki, wystarczy że starkujecie na jego wierzch odrobinę gorzkiej czekolady. Wierzch można jeszcze ewentualnie ozdobić na przykład batonikami Kinder Country.
A oto i efekt końcowy: