Zbierałam się i zbierałam, żeby w końcu wrzucić Wam przepis na te fantastyczne mini-serniczki z owocami. Wczoraj zrobiłam je po raz kolejny (tym razem specjalnie na spotkanie ze znajomymi), więc stwierdziłam, że czas najwyższy to zrobić. Nie ma to tamto. Taki przepis przyda się Wam zawsze. Sprawdzi się i jak koleżanka ma wpaść na pogaduchy i jak do dzieciaków zawitają niespodziewanie mali goście.
Spójrzcie tylko jak pięknie te serniczki prezentowały się na przyjęciu roczkowym Julka (wiem, wiem, wiem…wpis o przyjęciach urodzinowych Julka też piszę już od dwóch miesięcy i napisać nie mogę. ALE! Obiecuję poprawę i po naszym urlopie, postaram się go w końcu wrzucić – strasznie czasochłonny jest, nie ukrywam):
To co? Zabieramy się do roboty?
SKŁADNIKI:
NA CIASTO (na 12 sztuk):
- około 150 gram ciasteczek Oreo
- 500 g twarogu sernikowego mielonego (takiego „typowego” na sernik)
- 250 g serka mascarpone
- 2 duże łyżki cukru (najlepiej drobnego, do wypieków)
- 1 budyń śmietankowy
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
- 1 jajko
DO DEKORACJI:
- 50 g białej czekolady
- różnego rodzaju owoce (na przykład mango, granat, borówki, maliny)
WYKONANIE:
Zacznij od przygotowania formy na muffinki: wypełnij ją papilotkami. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni C (bez termoobiegu).
Ciasteczka posiekaj na desce do krojenia, ale nie jakoś przesadnie drobno, wręcz przeciwnie. Następnie włóż na spód papilotek.
Zetrzyj łyżeczkę skórki z pomarańczy
Teraz czas na zrobienie ciasta. Do miski włóż pół kilograma twarogu sernikowego, dodaj serek mascarpone, cukier, budyń w proszku, cukier wanilinowy i skórkę z pomarańczy.
Zmiksuj na jednolitą masę na wolnych obrotach miksera lub wymieszaj dokładnie łyżką. Następnie dodaj jajko i znów zmiksuj do połączenia się składników.
Teraz wyłóż masę na ciasteczka aż do wysokości papilotek.
Wstaw formę do muffinek do piekarnika i piecz przez 15 minut. Następnie wyjmij z piekarnika i przestudź.
W międzyczasie możesz już przygotować kąpiel wodną i rozpuścić białą czekoladę.
A następnie posmaruj nią wierzch muffinek. Potem na czekoladzie ułóż przygotowane wcześniej owoce. Na koniec udekoruj wszystko listkami mięty.
Bon Appetit!
Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com